Acneea, peste, fructe, legume si managementul stresului
Acneea poate fi redusa prin modificarea catorva obiceiuri alimentare. Femeile adulte care sufera de acnee, pot sa isi rezolve, cel putin partial problemele de piele si acneea. Acest lucru se poate face prin consumul de peste in loc de alta carne si de cateva ori pe saptamana prin cresterea aportului de fructe si legume. Dermatologii italieni scriu acest lucru, in Acneea. Reducerea cantitatii de stres din viata de zi cu zi, poate fi de asemenea de ajutor.
Acneea
Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul adolescentilor. Acneea afecteaza peste 80% dintre adolescenti. De obicei aceasta afectiune se rezolva de la sine pana la varsta de 20 de ani. Totusi un procent de 20%-40% dintre adulti sufera de aceasta. Un studiu efectuat in anul 1979 asupra persoanelor cu varsta cuprinsa intre 40 si 49 de ani a demonstrat o prevalenta a acneei de 3% la barbati si 11-12% la femei, cu scadere dupa varsta de 45 de ani.
In ultimele decenii, varsta medie a persoanelor cu acnee a crescut de la 20,5 la 26,5 ani. Intr-un studiu efectuat in anul 2001, cu 3305 femei, cu varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani, prevalenta acneei a fost de 41%. Un alt studiu pe 2895 femei, cu varsta intre 10 si 70 de ani, 25% dintre femei au suferit de acnee si dupa varta de 25 de ani, cu un varf de 45% la femeile cu varsta cuprinsa intre 21 si 30 de ani.
Studiu
Italienii au studiat 518 femei cu varsta peste 24 de ani. Acneea a fost prezenta la cel putin jumatate dintre ele, iar cealalta jumatate nu. Cercetatorii au intrebat femeile despre problemele lor de piele si despre stilul lor de viata, apoi au analizat modul prin care cele doua grupuri se diferentiau intre ele.
Studiul este unul complex si a analizat inclusiv profesiile fiecarui participant si a analizat legatura dintre mediul de lucru si factori declansatori de stres cu prezenta acneei.
Rezultate
Femeile cu acnee au spus in mod semnificativ mai des ca au suferit de acnee in timpul adolescentei, deoarece credeau ca este genetic. Acestea aveau membri apropiati ai familiei care sufereau de acest lucru. De asemenea au avut mai des probleme cu parul corporal. Acest lucru nu este ilogic. Hormonii steroizi care induc cresterea parului, de asemenea activeaza productia de sebum a pielii. Sebumul este o substanta pe care micro-organismele care provoaca acneea, se dezvolta.
Mai surprinzator este legatura cu dieta. Femeile fara acnee au consumat mai mult peste proaspat, fructe si legume, decat femeile cu acnee. Italienii au reusit sa calculeze ca femeile care au mancat peste proaspat de trei ori pe saptamana, au fost aproape de trei ori mai putin probabil sa aiba acnee decat femeile care nu au facut acest lucru. Acest lucru a fost valabil si pentru femeile care au mancat zilnic cel putin trei portii de fructe si legume.
Stresul si acneea
Alt factor de cauzalitate a acneei a fost stresul. Un management prost al stresului aduce cu sine sanse de trei ori mai ridicate de a dezvolta stres.
Nivelurile ridicate sau foarte ridicate ale stresului psihologic in cursurile lunii care precede examinarea clinica, au fost de asemenea asociate cu prezenta acneei. Aceasta asociere este interesanta. Informatiile despre stres au fost auto-raportate de catre pacienti si influientate de perceptiile lor. Mai multe dovezi convingatoare ar putea fi obtinute din studiile care evalueaza evenimentele stresante in mai multe momente legate de acnee.
Studiile recente au aratat ca pacientii adulti cu acnee se caracterizeaza atat prin conditii psihologice comune, cat si prin tendinta de somatizare. Un nivel ridicat de stres a fost observat si de Albuquerque si au aratat ca femeile cu acnee sunt mai predispuse sa sufere de somatizare, depresie sau anxietate. Prefalenta femeilor active cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani a fost deosebit de ridicata. S-a observat o asociere intre acnee si munca in birouri. Acest lucru este dificil de explicat si posibil legat de mediul de lucru, cum ar fi conditiile de iluminat, aer conditionat sau alti factori psihologici.
Concluzie
Cercetatorii au concluzionat ca lactatele, caco, paine, orez si pastele nu au avut niciun efect asupra prezentei sau absentei acneei. Acest lucru contrazice alte cercetari. Intr-un alt studiu publicat anterior, cercetatorii au stabilit o relatie intre acneea la persoane si laptele consumat.
In concluzie studiul nostru de caz-control este unul dintre putinele studii care adopta o metodologie epidemiologica formala pentru evaluarea factorilor de risc ale acneei la femeile cu varsta ≥25 de ani. Studiul nostru a aratat ca avand un istoric in adolescenta de acnee, acnee la rudele de gradul 1, fara sarcini anterioare avand hirsutism, lucreaza o munca de birou si raporteaza un nivel ridicat de stres psihologic, impreuna cu un consum redus de peste, fructe si legume, toate aceste lucruri au fost asociate cu acneea.
Nutritia care sa contina 3 mese pe saptamana de peste proaspat, fructe si legume, dar si un management corespunzator al stresului, aduce imbaunatatiri radicale. Acneea cauzata de diversi factori, poate redusa si tinuta sub control prin niste obiceiuri alimentare nu foarte stricte.
Sursa