Cum suntem mintiti de 60 ani de industria alimentara?
Industria zaharului a platit oamenilor de stiinta in ani 1960 sa reduca legatura dintre zahar si bolile de inima. Acestia au fost nevoiti sa promoveze faptul ca grasimea saturata este principalul vinovat, arata documentele istorice, recent publicate.
Documentele interne ale industriei zaharului, recent descoperite de un cercetator de la Universitatea din California, San Francisco si publicate in JAMA, arata niste lucruri interesante. Sugereaza ca cinci decenii de cercetare in ceea ce priveste rolul nutritiei si a bolilor de inima, inclusiv multe din recomandarile dietetice de astazi, pot fi formate in mare masura de industria zaharului.
Au fost capabili sa deraieze discutia despre zahar timp de decenii-Acest lucru a fost spus de Staton Glantz, profesor de medicina la U.S.S.F
Cercetatori de la Harvard platiti pentru a induce in eroare
Documentele arata ca un grup comercial numit Sugar Research Foundation, cunoscuta astazi ca Asociatia de Zahar, a platit trei oameni de stiinta de la Harvard echivalentul a aproximativ 50.000 de dolari in dolari de astazi pentru a publica o revizuire in anul 1967 a cercetarilor privind zaharul, bolile de grasime si de inima. Studiile utilizate in revizuire au fost selectate manual de către asociatie, iar articolul, publicat în prestigiosul New England Journal of Medicine, a redus legatura dintre bolile de inima si alte boli in raport cu consumul de zahar si au accentual rolul negativ al grasmilor din alimentatie.
Chiar daca documentele dateaza de aproape 50 de ani, studiile recente arata ca acestia au continuat sa informeze gresit populatia. Acestia au influentat inclusiv sfaturile medicilor de astazi si stiinta nutritiei.
Un articol publicat in New York Times arata faptul ca industria producatoare de bauturi si sucuri au un rol important. Coca Cola a finantat cercetari de milioane de dolari pentru a incerca sa reduca legatura dintre consumul de bauturi zaharoase si obezitate.
The Associated Press a raportat ca producatorii de bomboane au finantat studii care au sustinut urmatoarele: copiii care mananca bomboane tind sa cantareasca mai putin decat cei care nu consuma.
Membrii la studiul privind zaharul si bolile de inima
Oamenii de stiinta de la Harvard si directorii din asociatia cu care au colaborat nu mai traiesc. Unul dintre oamenii de stiinta care a fost platit de industria zaharului a fost D. Mark Hegsted, care a devenit seful de nutritie al Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite. Un alt a fost dr. Fredrick J. Stare, presedintele departamentului de nutritie al Harvard.
Acestia au sustinut faptul ca: ,,zaharul nu are un rol unic in bolile de inima”. Acestia au continuat sa dezinformeze populatia cu privire la consumul de zahar.
Marion Nestle, profesor de nutritie, studii alimentare si sanatae publica de la Universitatea din New York, a scris un editorial in care a spus ca documentele furnizau dovezi convingatoare ca industria zaharului a initiat cercetarea in mod excplicit pentru a exonera zaharul ca principal factor major de risc pentru boala coronariana.
A scazut consumul de grasimi si a crescut consumul de zahar
Dezvaluirile sunt importante, deoarece dezbaterea despre efectele grave ale zaharului si ale grasimilor saturate continua si astazi, declara dr.Glantz. Timp de mai multe decenii oficialii din domeniul sanatatii, au incurajat americanii sa isi reduca aportul de grasmi. Acest lucru a facut ca multi americani sa consume alimente cu continut scazut de grasimi, dar cu continut ridicat de zahar. Dovada este ca de multe ori preferam sa cumparam un iaurt fara grasimi si omitem sa verificam cantitatea de zahar.
Doctor Glantz afrima ca a fost un lucru foarte inteligent facut de industria zaharului. Acestia au dezinformat populatia cu privire la consumul si raportul zahar/grasimi. Faptul ca o revista de specialitate a dezinformat ca nu exista legatura intre zahar si bolile de inima, au facut ca acest lucru sa modeleze discutiile stiintifice viitoare despre consumul de zahar si grasimi.
Doctor Hegsted a folosit cercetarile sale pentru a influenta recomandarile guvernamentale cu privire la nutritie, care au subliniat faptul ca grasimea saturata este un factor determinant al bolilor de inima, in timp ce zaharul doar un aliment responsabil de cariile dentare.
Astazi, avertismentele cu privire la grasimile saturate raman o piatra de temelie a liniilor directoare ale guvernului, desi in ultimii ani American Heart Association, Organizatia Mondiala a Sanatatii si alte autoritati din domeniul sanatatii au inceput sa avertizeze ca prea mult zahar adaugat poate creste riscul bolilor cardiovasculare.
Zaharul principal factor pentru bolile de inima
Dr. Willet a spus ca cercetatorii au avut date limitate pentru a evalua riscurile realtive ale zaharului si grasimilor. Aceste spune: ,, Avand in vedere datele pe care le avem astazi, am aratat ca carbohidratii rafinati si in special bauturile indulcite cu zahar sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare”.
Zahar este principalul dusman al sanatatii omului. Dupa cum ati observat si simtit probabil acesta poate fi la fel de dependent ca si consumul de droguri.
Tabelul de mai sus arata clar cum incepand cu anii 1960, rata de obezitate in randul americanilor incepe sa creasca.
In timp ce cercetatorii si revistele medicale incercau sa injecteje in ratiunea populatiei ca zaharul este in regula, obezitatea in america crestea. Cercetarile recente au evidentiat si au facut o comparatie intre nivelul consumului de grasimi si zaharul. In timp ce crestea cantitatea de zahar consumata, scadea consumul de grasimi si crestea obezitatea in randul populatiei.
Concluzie
Pe scurt in anii 60′ marile corporatii ce produceau cereale si zahar au platit studii medicale care sa nu arate adevaratele rezultate si sa arate faptul ca grasimile fac rau. Acest lucru a facut ca oamenii sa manance mai multe furaje animale, cereale, zahar, implicit carbohidrati. Treptat ce masinile au inlocuit munca cu animale, acestia ramaneau cu prea multe furaje si nu le mai vindeau. Asa ca au inventat o metoda prin care nu doar sa le vanda, dar sa le aduca un profit IMENS.
Cu banii investiti in medici corupti, au reusit sa-si creasca profiturile vanzand cereale cu beneficii doar in numarul de calrorii si cu efecte secundare pentru sanatate.
Studiile recente arata faptul ca necesarul caloric din grasimi trebuie sa fie de minim 20%, iar ideal arata toate cercetariile, in jur de 40%.
Toate aceste lucruri ne fac sa ne schimbam perspectiva despre mondul in care ne hranim. Nu detinem adevarul absolut, ci ne place sa cercetam si sa ajungem noi singuri la o concluzie, care poate sa inseamne ca este in regula pentru noi, sau nu. Nu trebuie sa luam lucrurile de adevarat din prima, suntem in 2018, plini de informatie si este pacat ca inca suntem indusi in eroare de catre ceilalti.
Sursa:
50 Years Ago, Sugar Industry Quietly Paid Scientists To Point Blame At Fat
Multumiri lui Denis Velciu pentru contributie.