Dureri de genunchi? Consuma doua cesti de ceai de menta
Ceaiul de menta reduce durerile si rigiditatea de la nivelul genunchiului si a articulatilor dureroase. Cercetatatorii asociati la Universitatea din Guelph, au descoperit acest lucru. Cercetatorii au folosit o menta speciala care contine o cantitate neobisnuita de acid rosmarinic.
Familia Lamiaceae sau Labiatae
Plantele din familia Lamiaceae sau Labiatae au fost folosite din vremuri indepartate in medicina traditionala. Pentru epuizare, slabiciune depresie, imbunatatirea memoriei, imbunatatirea circulatiei, intarirea vaselor de sange, inflamatii, infectii, indigestii si artrita. Cercetatorii au demostrat ca aceste plante sunt surse excelente de antioxidanti, anti-inflamatori, antidepresive, antimicrobiente si hiperglicemice.
Aceste lucruri sunt datorate in mare parte legate de continutul de compusi fenolici, in special acidul rosmarinic, un exter al acidului cafeic si acidul 3,4-dihidroxifenil lactic. Acidul rozmarinic are proprietati foarte interesante care au condus la o gama larga de aplicatii, de la conservanti pentru produse alimentare pana la cosmetice. Diferite studii au aratat ca capacitatea antioxidanta a acidului rozmarinic este mai puternica decat a Vitaminei E sau a Trolox. Acidul rozmarinic a raportat ca are anumite activitati biologice in vitro, cum ar fi proprietatiile antivirale, antibacteriente, antioxidante, anti-carcinogene si antialergice.
Studiile in vitro au aratat ca acidul rozmarinic prezinta si proprietati antialergice si anti-carcinogene. Acest compus este de asemenea eficient impotriva deteriorarii peroxidative a biomembranelor. In zilele noastre multe produse au fost pregatite de la acidul rozmarinic, in industria farmaceutica, cosmetica si alimentara. Acidul rozmarinic poate fi gasit intr-o multitudine de plante, dar ca principala sursa este rozmarinul sau specia de menta Highros. Acest lucru a determinat cresterea pretului pentru acest extract.
Studiu
Cercetatorii au experimentat pe 46 de subiecti. Varsta media a acestora a fost de 61 de ani cu un genunchi uzat si dureros. In timpul celor 16 saptamani, participantii la experiment au fost nevoiti sa consume 2 cesti de ceai de menta pe zi. Fiecare ceasca a fost facuta din 3 grame de frunze uscate. Acestea au fost inmuiate timp de 3 minute in 300 ml de apa fierbinte.
Jumatate din participantii la studiu au primit frunze de menta obisnuita- Mentha Spicata. Cealalta jumatate a primit spre consum un soi special pe care cercetatorii o numesc Highros. Aceasta varianta de menta a fost creata de coautorul Laima Kott, care detina si brevetul pentru aceasta planta.
Menta este o sursa buna de acid polifenol rosmarinic.
Sursa: [Pharmacogn Mag. 2012 Jan;8(29):37-41.]
Soiul special Highros contine o cantitate aproape dubla de acid rosmarinic fata de soilul obisnuit si anume 700B.
Rezultate
Atat subiectii care au baut ceaiul de menta obisnuit cat si subiectii care au consumat soiul special Highros, au aratat ca articulatiile lor au devenit mai putin rigide(in partea dreapta inferioara). In schimb subiectii care au consumat doar soiul special Highros au raportat o reducere semnificativa a durerii la nivelul genunchiului.
Inainte si dupa perioada de suplimentatie subiectii trebuiau sa incerce sa mearga cel putin 6 minute. Subectii la care a fost administrat ceaiul din Highros au umblat cu 22 de metri mai mult decat participantii care au consumat Mentha Spicata.
Desi aceasta crestere nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic, cercetatorii considera ca acest lucru spune ceva. Cercetarea arata clar ca subiectii in timpul celor 16 saptamani de suplimentatie cu acid rosmarinic au avut dureri de genunchi mult mai reduse si a imbunatatit functia fizica a acestora.
Concluzie
„In studiul actual, acordul de a consuma ceai de menta a fost ridicat, ceea ce reflecta dorinta participantilor nostri de a consuma ceai de menta pentru dureri de genunchi si osteoartrita”, spun cercetatorii.
„Acest lucru este important avand in vedere lipsa unor optiuni eficiente de tratament pentru osteoartrita si dureri de genunchi si dependenta de medicamente pentru durere, care nu sunt o solutie eficienta. Esecul de a gestiona in mod adecvat durerea si simptomele osteoartritei, poate avea un impact negativ asupra interactiunilor sociale si a calitatii vietii si conduce la cresterea costurilor de viata”, mai spun cercetatorii.
In acest studiu persoanele cu osteoartrita a genunchiului, care au consumat zilnic 600ml de ceai de menta, bogat in acid rosmarinic; timp de 4 luni, prezinta o imbunatatire semnificativa a scorurilor asupra durerii si a functiei fizice. Prin urmare adultii cu dureri de genunchi pot beneficia prin includerea ceaiului de menta in rutina lor zilnica.
Studii mai mari si de lunga durata vor fi necesare pentru a valida acest studiu,iar ceaiul de menta sa fie recunoscut ca un tratament alternativ si foarte eficient pentru dureri de genunchi si osteoartrita.
Nu stim inca daca suplimentarea cu acid romarinc poate fi mai benefica decat consumul de ceai de menta si care este raportul si concentratia de acid rozmarinic din fiecare element.
Insa putem include in nutritie consumul de ceai de menta, nu doar pentru beneficile aduse asupra sanatatii, dar si pentru gustul si aroma minunata. Cel mai bine este sa folositi propriile plante cultivate si uscate.
Menta are calitatea de a creste in orice conditi, iar un ghiveci cu menta pe pervazul apartamentului vostru o sa aduca nenumarate beneficii asupra sanatatii voastre.
Sursa:
J Med Food. 2014 Dec;17(12):1361-7.