Exista un truc alimentar care face ca toata mancarea gatita cu carne tocata, sa fie mai sanatoasa, fara a pierde din gust. Inlocuiti o parte din carnea tocata cu ciuperci albe tocate marunt. Ca rezultat, numarul de calorii scade considerabil, fara a fi nevoit de a le suplimenta in cealalta parte a zilei.
Studiu
Oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins au oferit celor 54 de subiecti sanatosi, in 4 ocazii diferite, un pranz cu chili sau lasagna, cu carne de vita. In alte 4 ocazii cercatatorii au oferit acestora aceleasi mese, doar ca au inlocuit o parte din carne tocata cu ciuperci.
Cercetatorii au primit banii pentru studiu de la Mushroom Council, o organizatie care informeaza consumatorii asupra beneficilor pozitive ale consumului de ciuperci.
Rezultate
Meniul la care s-a inlocuit o parte din carnea tocata cu ciuperci avea in medie cu 420 calorii mai putin decat masa care avea doar carne tocata.
In timpul zilei dupa acea masa cu ciuperci, subiectii cu greu au avut nevoie sa consume mai multe calorii pentru a compensa acea diferenta. Intr-o zi in care subiectii au consumat o masa cu continut mai scazut de calorii care continea ciuperci, acestia au consumat in medie cu 374 calorii, decat daca ar fi consumat o masa fara ciuperci.
Inlocuierea partiala a adus aprecieri pozitive in randul subiectilor pentru inlocuirea mesei cu carne tocata cu ciuperci. Ciupercile au un continut ridicat de proteine find ideale in construirea masei musculare.
„Am observat ca inlocuirea subtila sau partiala a carnii tocate de vita cu ciuperci, timp de 4 zile intr-o saptamana consecutiv, a redus in mod semnificat consumul zilnic de energie, mentinand in acelasi timp aprecieri asupra gustului, satietatii si starii” spun cercetatorii.
Toate aceste date sugereaza ca mai putin de 10 substitutii sunt necesare pentru a aduce un deficit de energie, echivalent cu aproximativ 500 grame de grasime. Daca o astfel de substitutie ar fi facuta in fiecare saptamana la aproape 20000 calorii sau mai mult am putea pierde 2.5 kilograme de grasime intr-un an.
„Ar fi interesant sa documentam aceste substitutii alimentare pe termen lung, intr-un cadru controlat, cu efecte asupra aportului de energie si a bilantului energetic, iar daca asta este eficient sa vedem cum sa facem cel mai bine sa incorporam aceste substitutii in strategiile si metodele de control al greutatii corporale”.
„Metoda de substituire a unui aliment cu altul in retetele familiare poate fi mult mai interesant pentru nutritionisti atunci cand elaboreaza un plan menit sa faca schimbari drastice si majore in alimentatia unei persoane. Totusi continuand substituirea acestor alimente pentru a reduce numarul de calorii zilnice, pe termen lung acest lucru poate aduce numeroase beneficii cum ar fi scaderea in greutate”.
Concluzie
Ciupercile pot reprezenta o alegere ideala in inlocuirea partiala in retetele cu carne tocate, fara schimbari majore in gust, perceptibilitatea find destul de scazuta, dar cu numeroase beneficii pentru miros si sistemul imunitar datorat aportului in retete cu ciuperci. Traim vremuri schimbatoare in care nutritia smart poate fi cheia catre un organism sanatos si longeviv.
Sursa
Appetite. 2008 Jul;51(1):50-7.