Fast Food face viata mai putin placuta
Cu cat mancarea de tip fast food este mai prezenta in alimentatia noastra, cu atat mai putin de bucuri de viata. Psihologii de la Universitatea Toronto din Canada fac aceasta afirmatie in ,, Social Psychological and Personality Science„. Psihologii au reusit sa demonstreze faptul ca si daca ne uitam la mancarea de tip fast food, ne face sa apreciem mai putin natura si sa ne bucuram mai putin de muzica.
Eficienta
Mancarea de tip fast food se potriveste intr-o cultura care pune accentul pe eficienta. Vrem sa facem din ce in ce mai multe, dar in timp mai scurt. Nu mai cumparam mobila la comanda si asteptam ca aceasta sa soseasca, in schimb mergem la Ikea si o avem in aceeasi zi. Mesele noastre nu mai sunt un ritual, ci ne urcam in masina si mergem la Mc Donald’s.
Cercetatorii considera ca aceste evolutii au consecinte psihologice. Concentrarea pe eficienta si starea noastra mereu in viteaza, poate insemna ca suntem atat de grabiti si nerabdatori incat nu mai putem sa ne bucuram de viata noastra. Pentru ca nu mai avem timp sa facem acest lucru,iar mancarea de tip fast food este unul dintre motive.
Studiul 1
Cercetatorii au testat aceasta teorie in trei moduri diferite. Unul dintre aceste moduri a fost ca aproape 300 de participanti sa completeze un chestionar numit : ,,Emotion Regulation Profile Revised „. Acest chestionar masoara daca va bucurati de lucrurile placute. Cercetatorii au inregistrat ca participantii au acordat note mai rele restaurantelor de tip fast food din apropriere.
Studiul 2
Oamenii se simt mai bine si sunt mai fericiti daca sunt inconjurati de natura. Chiar daca ne uitam la poze din natura, sau poze cu copaci, cascade si alte elemente din natura, cresc sentimentele oamenilor de fericite. Canadientii au reusit sa confirme acest aspect printr-un studiu asupra 275 de participanti. Acestia au primit spre a vizualiza imagini cu natura. Fercirea lor a fost mai mica atunci cand au privit mai intai imagini cu fast food, unde cartofii prajiti si humberger erau in prim plan. In concluzie participantii daca au vazut intai pozele cu mancarea de tip fast food, au apreciat mai putin imaginile cu natura.
Studiul 3
Cercetatorii au repetat studiul anterior, dar intr-o forma modificata. In loc sa arate participantilor poze cu natura, li s-a dat sa asculte ,, Flower Duet from Leo Delibes’ Lakme”. Daca subiectilor li s-a dat sa vada poze cu fast food, inainte de a asculta muzica, aceasta a fost mai putin placuta, decat daca ar fi ascultat muzica fara sa vada poze cu fast food.
Subiectii care au vazut pozele cu mancarea de tip fast food inainte de a asculta muzica, au fost mai nerabdatori in timp ce o ascultau, desi piesa a durat doar 86 de secunde.
Concluzie
,, Avand in vedere prevalenta simbolurilor fast food in mediul nostru cotidian, este esential sa intelegem mai bine influienta lor”, au concluzionat canadienii. ,,Ca un simbol omniprezent in culturile orientate spre eficienta si nerabdare, mancarea fast food, nu numai ca afecteaza sanatatea fizica a oamenilor, ci si iti poate modela experienta fericirii in moduri neasteptate”.
In perioada copilariei si adolescentei, aportul nutritiv trebuie sa fie adecvat sustinerii cresterii si dezvoltarea armonioasa si corespunzatoare a copilului. Dupa atingerea maturitatii, ritualurile de nutritie trebuie sa asigure refacerea continua a tesuturilor, iar pe de alta parte acoperirea cheltuielilor energetice ale corpului, impuse de activitatea cotidiana. O eroare zilnica minima, de numai 5%, in ceea ce priveste aportul alimentar fata de cheltuiala energetica, inseamna un deficit ponderal, atunci cand aportul a fost mai mic, sau un exces ponderal atunci cand aportul a fost mai mare de 10kg/an.
O nutritie smart poate fi cheia catre o sanatate de fier. Totusi acest lucru poate insemna o disciplina extraordinara.
Sursa:
Social Psychological and Personality Science 11/2014; 5(5):534-541.
Marin Chirazi&Petru Ciorba-Culturism intretinere si competitie