Cum iti scurtaza viata stresul cronic ?
A trai la fundul societatii, sau intr-o relatie intima nesanatoasa, inseamna a trai cu stres cronic. Dupa multe studii, s-a demonstrat ca acest stres cronic, ne scurteaza viata. Cum se intampla acest lucru ? Acest fapt nu este cunoscut inca exact. Biologii de la Universitatea din Minnesota au publicat un studiu pe animale in revista Aging Cell, care ofera o anumita claritate privind stresul si impactul asupra longevitatii umane.
Studiu
Cercetatorii au pus soareci de laborator, de sex masculin, impreuna intr-o cusca si au observat interactiunea dintre ei. Ca si oamenii, unii soareci de laborator sunt mai ,,ratati” , iar unii sunt mai ,,alpha”, care stiu cum sa urce in ierarhie.
Cand cercetatorii au observat adevaratii ,,pierzatori”si adevaratii ,,invingatori” au pus impreuna perechi. Fiecare pereche a constat dintr-un soarec beta si unul alpha. Soarecii puteau sa vada, sa miroasa si sa se auda unul pe celalalt, dar erau separati unul de altul de o bariera.
Simpla prezenta a unui soarece alpha, induce stresul la un soarece beta. Acest lucru a permis cercetatorilor sa imite stresul de-a lungul vietii.
Dupa acest lucru, cercetatorii au putut observa cat de in varsta pot devenii soarecii.
Rezultate
Graficele de mai jos arata legatura dintre stres si longevitate. Soarecii beta au trait mai putin decat soarecii alpha.
Cand cercetatorii au studiat vasele de sange importante din inima sub microscop, au vazut mai multe semne de ateroscleroza, la soarecii beta decat la soarecii alpha.
Acest lucru demonstreaza relatia dintre stres si ateroscleroza
In acelasi timp, cercetatorii au observat tesut cicatricial in muschiul inimii soarecilor beta, dar foarte putin in tesutul inimii soarecilor alpha. Acest lucru inseamna ca inima soarecilor beta imbatraneste mult mai repede.
Cercetatorii au descoperit markeri de inflamatie in numeroase locuri din corpul soarecilor beta. In plus soarecii beta, au produs mai mult hormon de stres.
Concluzie
„De multi ani se stie, ca in tarile bogate, oamenii aflati in partea de jos a ierarhiei sociale, traiesc mai putin si se imbolnavesc mai repede decat cei din partea de sus a piramidei. Paradoxal acest fenomen, a fost cunoscut si stabilit in numeroase studii de referinta, privind impactul negativ al stresului cronic si statutul socio-econimic scazut, asupra sanatatii umane”, declara seful de cercetare Alessandro Bartolomucci intr-un comunicat de presa.
Stresul aduce un impact negativ asupra longevitatii oamenilor, iar managementul acestuia intr-un context social actual este primordial.
Sursa